برای آشنائی با مرحوم علامه آیةالله حسینی طهرانی قدّسسرّه و آثارشان سیرهای مطالعاتی مختلفی وجود دارد که در مقاله به برخی از آنها اشاره میشود.
پیشاپیش توجّه به چند نکته کلی و مهم شایسته است:
برای آشنائی کلی با شخصیّت و سیره و مروری بر کلیّات دیدگاههای حضرت علامه حسینی طهرانی در مسائل عرفانی، معرفتی، تربیتی، اجتماعی و سیاسی، پیشنهاد میشود که دوره سه جلدی نور مجرد یادنامه مرحوم علامه آیةالله حسینی طهرانی مطالعه شود.
برای کاملتر شدن اطلاعات در این زمینه میتوان قبل از مطالعه نور مجرد جلد اوّل آیت نور را نیز مطالعه نمود.
چون در این سیر مطالعاتی مطالب علمی و معرفتی با حکایاتی شرین از زندگی مرحوم علامه و دیگر بزرگان آمیخته است، مطالعه خسته کننده نیست و نیاز به پیشزمینهای ندارد؛ ولی در صورتی که خواننده هیچ آشنائی پیشینی با مسائل عرفانی نداشته باشد، پیشنهاد میشود ابتداء جلد اول آیت نور و سپس جلدهای دوّم و سوّم نور مجرد و در نهایت جلد اوّل نور مجرّد را مطالعه کند.
این نوع مطالعه برای کسی مناسب است که به دنبال اطلاع یافتن از تمام جوانب علمی و عملی مرحوم علامه قدّسسرّه نیست و فقط میخواهد از آثار ایشان از زاویه خاصی به شکل تخصصی بهرهمند شود. مرحوم علامه نیز بسیاری از آثارشان چون دورههای اللهشناسی، امامشناسی، معادشناسی و نور ملکوت قرآن را با محوریت موضوعاتی خاص چون توحید، امامت، معاد و قرآن نگاشته و در آن همه جوانب آن موضوع را بررسی نمودهاند که میتوان برای مطالعه موضوع محور به مجموعه مجلدات آن دوره مراجعه کرد.
برای پیگیری خصوص مباحث عرفانی پیشنهاد میشود به ترتیب: رساله لبّ اللباب، روح مجرد، بخش سیره عرفانی از جلد اوّل نور مجرد، شرح رساله سیر و سلوک علامه بحرالعلوم خوانده شود.
(البته چون سلوک و عرفان از نگاه مرحوم علامه جدای از بقیّه علوم و معارف اسلام نیست، پیشنهاد میشود طالبین مسائل عرفانی به تدریج دیگر آثار معارفی مرحوم علامه خصوصاً بخشهائی از معادشناسی، امامشناسی و اللهشناسی را مطالعه بنمایند.)
کسانی که سابقه تحصیلات حوزوی یا دانشگاهی در رشته معارف دارند برای مطالعه جامع آثار مرحوم حضرت علامه حسینی طهرانی قدّسسرّه از هر موضوعی که بیشتر علاقمند هستند و در سطح علمی ایشان است، میتوانند مباحث را آغاز کنند و تقدیم و تأخیری از جهت محتوی میان آثار وجود ندارد.
ولی کسانی که میخواهند مطالعه را از مباحث آسانتر آغاز نموده و به تدریج به مباحث پیچیدهتر برسند و تنوّع در سیر مطالعات را هم ملاحظه نمایند، سیر مطالعاتی ذیل که در دو سطح و بیست و دو مرحله توسّط مؤسّسه ترجمه و نشر دوره علوم و معارف اسلام تدوین شده است پیشنهاد می شود.
جهت مراعات آسانی و سختی مباحث گاهی مجلدات یک دوره در دو مرحله جدا از هم قرار داده شده است؛ چنانچه در این موارد به انتهای مرحله رسیدید و تمایل داشتید مجلدات بعدی آن دوره را ادامه بدهید و احساس کردید که توان علمی آن را دارید، میتوانید طبق علاقه خود سیر مطالعه را تغییر دهید.
در سطح اوّل در صورت تمایل میتوانید بخش یادنامهها را قبل از کتابها مطالعه نمائید.
اجمال این سیر پیشنهادی در ذیل آمده و تفصیل آن را از اینجا دریافت نمائید: